بسیاری از مردم گمان میکنند فساد اقتصادی به معنی اینست که شخص یا اشخاصی از خزانه پول یک کشور مبالغی را برداشته و برای مصارف شخصی استفاده کنند، مساله اختلاس فقط یکی از مراتب فساد اقتصادی است که جنبه اختصاصی دارد، اما یکی از جنبه های عمومی فساد اقتصادی وضع تعرفه های نامناسب بر کالاهای وارداتی و صادراتی و نیز قوانینی است که رفاه عمومی مردم یک کشور را مختل کند. نمونه بارز این فساد در ایران و نیز کشورهایی مانند پاکستان وضع تعرفه های نامناسب بر کالاهای وارداتی مانند خودرو است که علنا بخش زیادی از عمر و سرمایه مردم این کشورها باید برای پس انداز کردن پول برای خرید خودرو وارد شود. این تعرفه گذاری نامناسب باعث میشود ارزش پول ملی نیز کاهش یابد به این صورت که مردم در کالاهایی سرمایه گذاری میکنند و نیز به اموری مانند دلالی مشغول میشوند که علنا نرخ آنها در بازارهای بین المللی کاذب است.
در این شرایط مردم یک کشور برای خریدن کالاهای مورد نظر خود دو راه در پیش دارند یا اینکه سالهای مدیدی کار کنند و کالا را با نرخ بالاتر خریداری کنند و یا اینکه با اقدامات ایضایی مبالغ عمده ای پول را از راه غیر قانونی کسب کنند. یعنی وضع تعرفه ها و کاهش رفاه اجتماعی در عین حال زمینه ساز فساد اقتصادی نیز هست.
وضع تعرفه ها با ایجاد رانت باعث افزایش درآمد عده ای و خروج سرمایه از کشور نیز میگردد، برای درآمدهای عمده معمولا بازارهای محلی جای مناسبی برای سرمایه گذاری نیست و نیاز به بازارهای بزرگتر از جمله کشورهای پیشرفته دارد.
با این دیدگاه فساد اقتصادی علنا از نقطه سیاست گذاری و کارشناسی آغاز شده و دامنه را به ورطه های بزرگتر اجتماعی گسترش میدهد.
در ایران وضع آنگاه نابسامان تر میشود که بدانیم در همین کشور نفت و بنزین با قیمتی زیر بازارهای بین المللی سوخته و به هدر میرود و علاوه بر ایجاد آلودگی ، منابع ملی را نیز چوب حراجی بی بازگشت میزند.
لازم است که دولت واردات کالاهایی مانند خودروی دست دوم را با رعایت ضوابطی آزاد کند تا کاهش قیمت خودرو به محرکه ای برای کاهش قیمت رعب آور ملک و خانه تبدیل گردد. با افزایش قدرت خرید مردم گمان میرود اوضاع نابسامان کاهش قیمت پول ملی نیز اندکی تسلی یابد. در این مقاله کوتاه فقط بخشی از عوامل کلی بررسی گردید و اصولا تصمیم گیریهای اجتماعی نیازمند بررسی مولفه های دیگری نیز هست.